Hybride werken
Na twee jaar corona belanden we in een nieuwe fase van de pandemie. Sommige werknemers kunnen niet wachten om terug te keren naar kantoor, terwijl anderen blijven zweren bij de voordelen van het thuiswerken. Alleen daarom al zal hybride werken nooit meer verdwijnen.
Onderzoeken wijzen bovendien uit dat:
- 91% van de globale organisaties thuiswerken ondersteunen. Voor corona was dit 63%.
- 85% van de bedrijven gelooft dat een grotere flexibiliteit in locatie leidt tot een toename in productiviteit.
- 70% van de werknemers zal ten minste een deel van de tijd thuiswerken na de coronacrisis.
- thuiskantoren professionele werkomgevingen worden met professionele AV-faciliteiten.
- het belangrijk is om de binding met werknemers op afstand te behouden voor hun productiviteit, engagement, sociale relaties en de kwaliteit van hun werk.
Corona heeft bewezen dat werk geen plek is, maar iets wat je doet. Succesvolle organisaties zijn een netwerk van mensen en technologieën die samen waarde creëren. Hierin is de locatie ondergeschikt. Het gaat om persoonlijke vaardigheden en de mogelijkheid om die waardes te communiceren met je relaties. Daarin spelen toegankelijke audiovisuele middelen die 24/7 beschikbaar zijn een sleutelrol.
Hybride verbindingen
Traditionele werkplekken veranderen en thuiskantoren en mobiele oplossingen zijn tegenwoordig net zo belangrijk. Voor werknemers is het essentieel dat ze ongeacht plaats of tijdstip overal op exact dezelfde wijze kunnen werken. Personeel is niet in dienst om zich af te laten leiden door de techniek. Wij helpen daarom met eenvoudige oplossingen met dezelfde gebruikerswijze en bedieningslayout: thuis, op kantoor of onderweg – op een pc, laptop of ander mobiel apparaat.
Een verbinding tussen al deze faciliteiten is nooit verder weg dan een paar klikken. Om die flexibiliteit te creëren, zetten we vol in op ‘slimme’ apparaten en netwerkgebaseerde technologieën en software. Het resultaat is dat medewerkers, ook als ze thuiswerken, met minimale handelingen kunnen communiceren, informatie delen en samenwerken op het moment dat dit nodig is. Bijvoorbeeld in eenvoudige webomgevingen of met slimme camera’s en microfoons die zich automatisch op de actieve spreker richten.
Hybride communicatie
Het allergrootste hybride communicatieplatform is natuurlijk Microsoft Teams. Teams wordt nu nog door veruit de meeste mensen gebruikt als videovergadersoftware. Microsoft werkt echter aan een grootschalige upgrade van Teams met als doel om de hybride vormen van communicatie zo realistisch mogelijk te maken. Tegelijkertijd zien we een tendens naar artificial intelligence (AI)-technieken bij zowel Microsoft als bij fabrikanten van camera’s en videoconference-apparatuur, zoals Poly en Yealink. Met AI-technieken is het bijvoorbeeld mogelijk om vanuit een groepsshot alle individuele deelnemers afzonderlijk in beeld te brengen. De camera herkent iedere unieke deelnemer en plaatst deze in een eigen kader, terwijl de groep als een panorama wordt getoond. Of de actieve spreker wordt centraal getoond, terwijl de groep eronder wordt getoond. Het automatisch overschakelen tussen sprekers wordt eveneens steeds natuurlijker. Een andere mogelijkheid is om met splitscreens te werken wanneer er tussen deelnemers gediscussieerd wordt. Het resultaat? Doordat iedereen elkaar beter ziet, ontstaat een groter gevoel van betrokkenheid en wordt de non-verbale communicatie tussen deelnemers realistischer. Wist je trouwens dat minimaal 70% van onze communicatie non-verbaal is?
Hybride samenwerken
Ook hybride samenwerken gaat een enorme vlucht nemen. Content uitwisselen op digitale whiteboards, annoteren in elkaars presentaties, touchschermen gebruiken, samen whiteboarden of samen met agenda’s, notities en taken werken wordt mogelijk vanuit je Teams-sessie. Het idee dat je per se samen in dezelfde ruimte moet zitten om te brainstormen, mindmaps te maken of te scrummen zal daarmee naar de achtergrond verdwijnen. In dynamisch te verdelen beeldvlakken plaats je eenvoudig en flexibel al je content en teamgenoten. AI maakt het zelfs mogelijk dat de remote deelnemers je letterlijk voor het digitale whiteboard zien schrijven. Microsoft doet op dit moment nog geen uitlatingen over prijzen en lanceerdata, maar deelt al volop afbeeldingen en video’s. Microsoft is zeker niet de enige fabrikant die op zoek is naar innovatie. Barco, bekend van de toonaangevende ClickShare voor draadloos presenteren, onderzoekt de mogelijkheden om (digitale) vergaderingen met stemcommando’s en handbewegingen te bedienen. Meerdere onderzoeken wijzen daarnaast uit dat veel gebruikers nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden van augmented en virtual reality in presentaties, videovergaderingen en (hybride) evenementen. BeleefAV werkt in dit licht samen met IglooVision aan een innovatief 360º rooms concept om in te spelen op alle nieuwe vormen van (hybride) communicatie. Hierbij kunnen alle wanden (desgewenst inclusief vloer en plafond) van een complete ruimte volledig flexibel en met touch gebruikt worden. Dit biedt unieke mogelijkheden voor o.a. evenementen, experience centers, presentaties, control rooms en creatieve omgevingen. Denk aan videovergaderen, AutoCAD en bouwtechnische tekeningen, Google Maps, Office Tools, whiteboarden, brainstormen, scrummen, gamen, exposeren of augmented reality. Of alles door elkaar: in 360 graden! Dit geeft niet alleen de ultieme flexibiliteit voor de remote en de aanwezige deelnemers, maar ook een enorme impact en belevingswaarde. We staan pas aan het begin van de hybride mogelijkheden, maar één ding is zeker: de toekomst is begonnen!