Na onze vorige blog weet je welke camera je nodig hebt. In dit tweede deel vertellen we je welke microfoon je het beste kunt gebruiken. Zo kom je niet alleen perfect in beeld, maar ben je ook optimaal verstaanbaar.

Geen losse microfoon

Huh? Geen microfoon nodig, maar hoe ben ik dan verstaanbaar? We frissen je geheugen even op. In onze vorige blog vertelden we over de professionele webcams en de all-in-one videobars. Deze oplossingen hebben één of meerdere geïntegreerde microfoons en worden voor kleine tot middelgrote video-overleggen gebruikt. Dit zijn meestal omnidirectionele microfoons, waardoor ze geschikt zijn voor meerdere personen die op een korte tot middellange afstand zitten.

BeleefAV - all in one soundbar

Speakerphone

Een speakerphone of micpod kan uitkomst bieden als je met meerdere mensen in een klein overleg tot ca. vier personen zit of als je zelf in een betere geluidskwaliteit wilt overkomen. Veel speakerphones zijn draadloos en werken op accu waardoor het een flexibele oplossing is die ook bij remote werken past. Vaak onderdrukken ze ook ruis en achtergrondgeluid. Je verbindt de speakerphone eenvoudig via USB of Bluetooth.

BeleefAV speakerphone

Tafel- of plafondmicrofoon

Wanneer de ruimte en groepsgrootte toeneemt, is een all-in-one-oplossing met een bereik tussen de 3 en 7,5 meter niet meer toereikend. Het is dan noodzakelijk om met meerdere microfoons te werken. Deze plaats je strategisch zodat er een zo goed mogelijke dekking wordt behaald om alle deelnemers goed verstaanbaar te laten klinken. Tafelmicrofoons kunnen hiervoor een geschikte oplossing zijn, al is het in bestaande bouwomgevingen vaak moeilijk om de bekabeling netjes weg te werken. In flexibele ruimtes kan dit zowel een voor- als nadeel zijn: alle bekabeling moet opnieuw verbonden worden, maar hierdoor kunnen de tafelposities wel steeds naar wens gewijzigd worden.

Een meer esthetisch verzorgde oplossing is op basis van plafondmicrofoons. Deze kunnen al zeer strak tegen het plafond of zelfs tussen plafondtegels geïnstalleerd worden.

BeleefAV plafondmicrofoon tafelmicrofoon

Nureva HDL

Nureva heeft een speciaal type speaker en microfoon dat werkt op basis van virtuele microfoons. Deze soundbars vullen de ruimte met een enorm aantal virtuele microfoons, die zichzelf automatisch kalibreren en nauwkeurig registreren waar de spraak vandaan komt. Dit maakt het een ideale oplossing wanneer er veel sprekers zijn in een ruimte en/of wanneer een ruimte flexibel gebruikt en ingedeeld wordt. Met een dubbele HDL 300 kunnen sprekers in ruimtes tot 9 x 15 meter perfect geregistreerd worden. In onze ervaring kunnen er zelfs in ruimtes groter dan het door Nureva voorgeschreven bereik nog erg goede resultaten behaald worden.

BeleefAV Nureva

Handheld- of headsetmicrofoon

Wanneer je een presentatie of les geeft, is het belangrijk dat je goed verstaanbaar bent zodat je informatie goed over wordt gebracht. Omgekeerd is dit voor de luisteraar net zo belangrijk: als je langere tijd geconcentreerd naar informatie moet luisteren, is het voor de kennisopname erg belangrijk dat de spraak duidelijk, natuurlijk en comfortabel klinkt. We raden in dat geval een eigen microfoon met een goede richtwerking aan voor de spreker in plaats van een algemene, omnidirectionele microfoon.

Afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van de spreker adviseren we voor bijvoorbeeld trainingen, presentaties en lessen een handheld- of een headsetmicrofoon. Doorgaans worden deze draadloos uitgevoerd zodat de spreker dynamisch en actief kan presenteren. Sommige sprekers vinden het prettig om een microfoon vast te houden, zodat ze zich minder bewust hoeven te zijn van hun handen en houding. Een bijkomend voordeel is dat deze eenvoudig doorgegeven kan worden bij vragen of aan een volgende spreker. Andere sprekers hebben liever hun handen vrij en kiezen voor een headset. Er zijn zeer slanke en comfortabele modellen voor conferenties beschikbaar. Bij spreekgestoeltes wordt vaak een kathedermicrofoon ingebouwd in het meubel.

BeleefAV headsetmicrofoon handheldmicrofoon

Lavaliermicrofoon

Een variatie is de lavalier, ook wel dasspeldmicrofoon genoemd. Deze wordt op televisie ook gebruikt en heeft als voordeel dat deze onzichtbaar is door de bevestiging aan een blouse of ander kledingstuk. In andere omgevingen en als er beweging plaatsvindt, adviseren wij echter een headsetmicrofoon. Deze richt zich namelijk van korte afstand op de spreker en is daardoor minder gevoelig voor het oppikken van de omgeving.

BeleefAV lavaliermicrofoon

Wij helpen je graag